Design & Technik Stúdió

Páraelszívókról bővebben

Hagyományos páraelszívó

hagyomanyos-paraelszivo

A hagyományos konyhai páraelszívók a legegyszerűbb típusú és a legalacsonyabb árkategóriájú páraelszívók. Elsősorban kis alapterületű konyhákba ajánljunk, ahol fontos szempont a helytakarékosság és a praktikusság. Önálló tűzhelyhez (50-60cm-es) vagy pultba épített főzőlapokhoz ajánljuk! Általában 50-60cem-es méretben kapható, de elérhető 90cm-es szélességben is. A hagyományos páraelszívó nem igényel faliszekrényt, akár önmagában felszerelhető a tűzhely, főzőlap fölé. Általában egy motoros kivitelben lehet kapni a gyakorlatban, de kapható 2 motoros kiszerelésben is.

Szívási kapacitás: 100 és 500 m3 / óra között.

Árkategória: 29.000.- től

Szerelés: a hagyományos páraelszívókat könnyen egyszerűen lehet felszerelni közvetlenül a tűzhely ill. a főzőfelület fölé. Nem igényel faliszekrényt vagy különösebb bonyolult rögzítési eljárást.

Jó tanács! Mielőtt megvenné a készüléket győződjön meg róla, hogy a készülékhez adnak-e gyárilag szénszűrőt, ill. szerezze be a megfelelő szénszűrőt a készülékhez. Ajánlatos legalább 1 évre való mennyiséget beszerezni.

 

 

Kihúzható páraelszívó

kihuzhato-paraelszivo

A kihúzható konyhai páraelszívók a legegyszerűbb típusú páraelszívók amely szekrénybe való beépítést igényel. Elsősorban kis alapterületű konyhákba ajánljunk, ahol fontos szempont a helytakarékosság és a praktikusság. A kihúzható páraelszívók alapanyaga rozsdamentes acél. Jellemzően egy illetve két motoros kihúzható páraelszívókat lehet kapni a gyakorlatban.

Szívási kapacitás: 200 és 600 m3 / óra között.
Árkategória: 38.000,- től
Szerelés: a kihúzható páraelszívókat minden esetben faliszekrénybe kell építeni, az elszívó bekötést légtechnikai szellőző-csőrendszerbe kell csatlakoztatni, ha nem megoldható abban az esetben szénszűrő filtert kell alkalmazni.
Jó tanács! Mielőtt megvenné a készüléket egyeztessen az asztalosával, hogy megfelelő-e a Ön szekrénye a megvásárolandó készülék méretéhez.
További infó: további információ a kihúzható páraelszívókról

 

 

Fali kürtős páraelszívó

kurtos-paraelszivoA fali kürtős páraelszívókat olyan konyhákba ajánljuk, ahol már egy fokkal nagyobb hely áll rendelkezésre, mint egy egészen kicsi konyhában. Fontos szempont, hogy a kürtős páraelszívók nagy kiterjedésű üveg vagy fém kürtővel rendelkeznek, ami nagyobb mennyiségű párát és szagokat is képes elvezetni. Ha sokat szeret főzni, van elég hely a konyhában, vagy fontos a páraelszívó megjelenése és nem a modern formavilágot szereti, hanem a konzervatív vonalakat, akkor Önnek egy kürtős páraelszívót érdemes választania. A kürtős páraelszívók alapanyaga: rozsdamentes acél és hő-edzett üveg.
Szívási kapacitás: 400-500 m3 / óra felett.
Árkategória: 45.000,- től
Szerelés: a kürtős páraelszívókat lehetőség szerint mindig be kell kötni a szellőző-csőrendszerbe. Abban azesetben, ha ez nem megoldható aktív szénszűrőt kell alkalmazni.

 

 

Sarok páraelszívó

sarok-paraelszivoA sarok típusú párelszívókat arra a speciális esetre találták ki, amikor a konyhapult sarkába srégen elforgatva szerelik be a főzőlapot. Ebben az esetben szépen kényelmesen elfér a főzőlap, viszont sarok típusú páraelszívót kell a főzőlap fölé szerelni. A sarok páraelszívók széles kürtővel rendelkeznek, így sok párát és gőzt képesek elszívni. Ami a kivitelüket illeti mind a modern, mind a rusztikus formavilág elérhető, attól függően, hogy melyik illik jobban a konyhába.
Szívási kapacitás: 500-600 m3 / óra felett
Árkategória: 200.000,- től
Szerelés: a sarok páraelszívókat is be kell kötni a légtechnikai szellőző-csőrendszerbe. Abban azesetben, ha ez nem megoldható itt is aktív szénszűrőt kell alkalmazni.

 

 

Külső motoros páraelszívó

kulsomotoros-paraelszivo

A külső motoros páraelszívók egyik előnye, hogy a készülék halk üzemmódú. Ennél a típusnál a motor nem közvetlenül a készülékbe van integrálva, hanem egy külön egységként helyezkedik el. Ennek előnye, hogy a páraelszívó kürtőnél csak a levegő áramlását lehet hallani, magát a motorhangot nem. Sokféle külső motorfajta van, a legtöbbet használt típusok, a padlástérbe épített vagy a ház külső falára szerelt egység. Létezik még olyan típus is, amely a tetőre szerelhető, mint egy kéményt. Függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el a motor, a vezérlése a páraelszívóban található. Külső motorral kapható: szekrénybe épített páraelszívó, fali kürtős páraelszívó, sziget páraelszívó.
Szívási kapacitás: 850 és 1500 m3 között /egyes motorok esetén 2000 m3/h is lehet/
Árkategória: 200.000,- től
Szerelés: ennél a típusnál érdemes szakember segítségét kérnünk, mert sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Főleg akkor ha, a tetőt is meg kell bontani a kivezetés miatt.
További infó: további információ a külső motoros páraelszívókról

 

 

Sziget páraelszívó

sziget-paraelszivoSziget páraelszívót akkor érdemes választani, ha a konyhapultunk/főzőfelületünk egy szigeten van, vagy nem érintkezik a konyhapult egy oldal fallal sem. Ilyenkor – mivel nem lehet az oldalfalra elszívót felszerelni – a mennyezetről lelógatva szereljük fel a páraelszívót. A sziget páraelszívóknál nagyon fontos, hogy elég kemény és erős legyen a födém ahova a páraelszívó talpát szereljük, nehogy leessen. A sziget elszívóknak 3 különböző fajtáit ismerhetjük: mennyezetre rögzíthető páraelszívó, függesztett csillár páraelszívó, pultba süllyeszthető páraelszívó.
Szívási kapacitás:  400 és 900 m3 között /külső motor esetén 1200 -1500 m3 is lehet/
Árkategória: 220.000,- től
Szerelés: a sziget páraleszívókat direktbe be kell kötni az elszívó hálózatba vagy ha "keringetéses" módban használjuk, akkor szabadon visszaáramlik az elszívó tetején az aktív szénszűrőn át megszűrt levegő.

 

 

Design páraelszívó

design-paraelszivo Design páraelszívót akkor érdemes választani, ha egyaránt fontos Önnek, hogy az elszívó megjelenése attraktív, vonzó és elegáns legyen. Az egyedi formatervezés mellé magas minőség jár. A Design elszívó a konyha dísze lesz, minden vendégünk meg fogja csodálni és el fogja mesélni az ismerőseinek, hogy milyen páraelszívót látott Önnél. Vigyen minőséget és eleganciát a konyhájába és gyönyörködjön a Design páraelszívójában.
Szívási kapacítás: 400 m3 felett.
Árkategória: 150.000,- től
Szerelés: a Design páraleszívók - típustól függően - speciális felszerelést ígényelnek. Csak szakemberrel szereltessen be egy ilyen elszívót.

 

Mennyezetbe építhető páraelszívó

  

Mennyezetbe építhető páraelszívót akkor érdemes választani, ha a konyhapultunk/főzőfelületünk felett - főleg konyhasziget esetén - nincs lehetőség falra szerelni a páraelszívót, vagy ha nem szertnénk, hogy betakarjon a látványba, ill a kilátásba. A mennyezetbe építhető páraelszívóknál 2 típust különböztetünk meg: mennyezetbe  süllyeszthető, mennyezetre szerelhető változatot. Mind két variációnál van külső - belső motorral, ill kivezetéses, vagy belsőkeringtetésü változat.
Szívási kapacitás:  620 és 1 200 m3 között /külső motor esetén 1200 -1500 m3 is lehet/
Árkategória: 400.000,- től
Szerelési tanács: A mennyezeti páraelszívóknál nagyon fontos, hogy biztonságosan lehessen a födémhez  - vagy más tartószerkezethez - rögzíteni a készüléket. Gyártók ajánlása alapján a főzőfelülettől max. 1500 mm-re javasolt beépíteni a készüléket. Állmennyezet felett, min. beépítési mélysége 220 mm! A légtechnikai csővezeték elvezetésénél ügyeljenek a minél kevesebb könyök, ív beiktatására. A belső keringtetésű mennyezetbe épített páraelszívőknál is, min 2 m-rel a készüléktől biztosítani kell a levegő kivezetését a zárt mennyezetből.

Pultba épített páraelszívó, Főzőlapba épített páraleszívó

 

Újdonság a főzőlapba épített, ill. a munkapultba süllyesztett ( főzőlap mögé, vagy sorolás esetén közé ), ill. a munkalapból kiemelkedő páraelszívók!

Ezek a típusok azt biztosítják, hogy közvetlen a főző edény közelében történjen az elszívás. Ezt akkor érdemes választani, ha a konyhapultunk/főzőfelületünk pl. egy sziget bútorba van építve, vagy nem szerelhető fel fali, vagy mennyezeti változat, vagy csak a design miatt ill., hogy ne takarjon be a látványba, ill a kilátásba.

A pultba építhető páraelszívóknál 3 típust különböztetünk meg: pultból kiemelkedő, a pultba épített és a főzőlapba integrált változatot. Mind három variációnál van külső - belső motorral, ill kivezetéses, vagy belsőkeringtetésü változat. A belső keringtetésű változat esetében a konyhapult lábazatában kell kialakítani a megszürt levegő kivezetését. Kivezetés változat esetében - vagy külső motoros változat esetén - a padlóban kell kialakítani a légtechnikai (gyári) csővezeték kiépítését a kültér felé.
Szívási kapacitás:  620 és 1 200 m3 között /külső motor esetén 1200 -1500 m3 is lehet/
Árkategória: 450.000,- től
Szerelési tanács: Amennyiben falhoz rögzített konyhapultba építenénk a páraelszívót, nem javasolt fölé konyhaszekrényt tervezni, felszerelni. A nem elszívott gőz károsdást okozhat a felette lévő bútorban (vagy biztosítani kell a bútor védelmet). A közismert méretű  (560*490) normál főzőlap mögé épített páraelszívók esetében a bútor mélységét növelni kell ( kb 170 -190 mm ), mert nem férnek el a készülékek egymás mögött egy 600 mm es munkalap mélységben! A főzőlapba épített páraelszívók motorja az alatta lévő szekrényben helyezkedik el, ezért pl csökkentett mélységű fiókokkal kell kalkulálni.

_____________________________________________________________________________