Design & Technik Stúdió

Páraelszívókról bővebben

Hagyományos páraelszívó (Bővebben katt.ide)

hagyomanyos-paraelszivo

A hagyományos konyhai páraelszívók a legegyszerűbb típusú és a legalacsonyabb árkategóriájú páraelszívók. Elsősorban kis alapterületű konyhákba ajánljunk, ahol fontos szempont a helytakarékosság és a praktikusság. Önálló tűzhelyhez (50-60cm-es) vagy pultba épített főzőlapokhoz ajánljuk! Általában 50-60cem-es méretben kapható, de elérhető 90cm-es szélességben is. A hagyományos páraelszívó nem igényel faliszekrényt, akár önmagában felszerelhető a tűzhely, főzőlap fölé. Általában egy motoros kivitelben lehet kapni a gyakorlatban, de kapható 2 motoros kiszerelésben is.

Szívási kapacitás: 100 és 500 m3 / óra között.

Árkategória: 29.000.- től

Szerelés: a hagyományos páraelszívókat könnyen egyszerűen lehet felszerelni közvetlenül a tűzhely ill. a főzőfelület fölé. Nem igényel faliszekrényt vagy különösebb bonyolult rögzítési eljárást.

Jó tanács! Mielőtt megvenné a készüléket győződjön meg róla, hogy a készülékhez adnak-e gyárilag szénszűrőt, ill. szerezze be a megfelelő szénszűrőt a készülékhez. Ajánlatos legalább 1 évre való mennyiséget beszerezni.

 

 

Kihúzható páraelszívó (Bővebben katt ide)

kihuzhato-paraelszivo

A kihúzható konyhai páraelszívók a legegyszerűbb típusú páraelszívók amely szekrénybe való beépítést igényel. Elsősorban kis alapterületű konyhákba ajánljunk, ahol fontos szempont a helytakarékosság és a praktikusság. A kihúzható páraelszívók alapanyaga rozsdamentes acél. Jellemzően egy illetve két motoros kihúzható páraelszívókat lehet kapni a gyakorlatban.

Szívási kapacitás: 200 és 600 m3 / óra között.
Árkategória: 38.000,- től
Szerelés: a kihúzható páraelszívókat minden esetben faliszekrénybe kell építeni, az elszívó bekötést légtechnikai szellőző-csőrendszerbe kell csatlakoztatni, ha nem megoldható abban az esetben szénszűrő filtert kell alkalmazni.
Jó tanács! Mielőtt megvenné a készüléket egyeztessen az asztalosával, hogy megfelelő-e a Ön szekrénye a megvásárolandó készülék méretéhez.
További infó: további információ a kihúzható páraelszívókról

 

 

Fali kürtős páraelszívó (Bővebben katt ide)

kurtos-paraelszivoA fali kürtős páraelszívókat olyan konyhákba ajánljuk, ahol már egy fokkal nagyobb hely áll rendelkezésre, mint egy egészen kicsi konyhában. Fontos szempont, hogy a kürtős páraelszívók nagy kiterjedésű üveg vagy fém kürtővel rendelkeznek, ami nagyobb mennyiségű párát és szagokat is képes elvezetni. Ha sokat szeret főzni, van elég hely a konyhában, vagy fontos a páraelszívó megjelenése és nem a modern formavilágot szereti, hanem a konzervatív vonalakat, akkor Önnek egy kürtős páraelszívót érdemes választania. A kürtős páraelszívók alapanyaga: rozsdamentes acél és hő-edzett üveg.
Szívási kapacitás: 400-500 m3 / óra felett.
Árkategória: 45.000,- től
Szerelés: a kürtős páraelszívókat lehetőség szerint mindig be kell kötni a szellőző-csőrendszerbe. Abban azesetben, ha ez nem megoldható aktív szénszűrőt kell alkalmazni.

 

 

Sarok páraelszívó (Bővebben katt ide)

sarok-paraelszivoA sarok típusú párelszívókat arra a speciális esetre találták ki, amikor a konyhapult sarkába srégen elforgatva szerelik be a főzőlapot. Ebben az esetben szépen kényelmesen elfér a főzőlap, viszont sarok típusú páraelszívót kell a főzőlap fölé szerelni. A sarok páraelszívók széles kürtővel rendelkeznek, így sok párát és gőzt képesek elszívni. Ami a kivitelüket illeti mind a modern, mind a rusztikus formavilág elérhető, attól függően, hogy melyik illik jobban a konyhába.
Szívási kapacitás: 500-600 m3 / óra felett
Árkategória: 200.000,- től
Szerelés: a sarok páraelszívókat is be kell kötni a légtechnikai szellőző-csőrendszerbe. Abban azesetben, ha ez nem megoldható itt is aktív szénszűrőt kell alkalmazni.

 

 

Külső motoros páraelszívó (Bővebben katt ide)

kulsomotoros-paraelszivo

A külső motoros páraelszívók egyik előnye, hogy a készülék halk üzemmódú. Ennél a típusnál a motor nem közvetlenül a készülékbe van integrálva, hanem egy külön egységként helyezkedik el. Ennek előnye, hogy a páraelszívó kürtőnél csak a levegő áramlását lehet hallani, magát a motorhangot nem. Sokféle külső motorfajta van, a legtöbbet használt típusok, a padlástérbe épített vagy a ház külső falára szerelt egység. Létezik még olyan típus is, amely a tetőre szerelhető, mint egy kéményt. Függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el a motor, a vezérlése a páraelszívóban található. Külső motorral kapható: szekrénybe épített páraelszívó, fali kürtős páraelszívó, sziget páraelszívó.
Szívási kapacitás: 850 és 1500 m3 között /egyes motorok esetén 2000 m3/h is lehet/
Árkategória: 200.000,- től
Szerelés: ennél a típusnál érdemes szakember segítségét kérnünk, mert sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Főleg akkor ha, a tetőt is meg kell bontani a kivezetés miatt.
További infó: további információ a külső motoros páraelszívókról

 

 

Sziget páraelszívó (Bővebben katt ide)

sziget-paraelszivoSziget páraelszívót akkor érdemes választani, ha a konyhapultunk/főzőfelületünk egy szigeten van, vagy nem érintkezik a konyhapult egy oldal fallal sem. Ilyenkor – mivel nem lehet az oldalfalra elszívót felszerelni – a mennyezetről lelógatva szereljük fel a páraelszívót. A sziget páraelszívóknál nagyon fontos, hogy elég kemény és erős legyen a födém ahova a páraelszívó talpát szereljük, nehogy leessen. A sziget elszívóknak 3 különböző fajtáit ismerhetjük: mennyezetre rögzíthető páraelszívó, függesztett csillár páraelszívó, pultba süllyeszthető páraelszívó.
Szívási kapacitás:  400 és 900 m3 között /külső motor esetén 1200 -1500 m3 is lehet/
Árkategória: 220.000,- től
Szerelés: a sziget páraleszívókat direktbe be kell kötni az elszívó hálózatba vagy ha "keringetéses" módban használjuk, akkor szabadon visszaáramlik az elszívó tetején az aktív szénszűrőn át megszűrt levegő.

 

 

Design páraelszívó (Bővebben katt ide)

design-paraelszivo Design páraelszívót akkor érdemes választani, ha egyaránt fontos Önnek, hogy az elszívó megjelenése attraktív, vonzó és elegáns legyen. Az egyedi formatervezés mellé magas minőség jár. A Design elszívó a konyha dísze lesz, minden vendégünk meg fogja csodálni és el fogja mesélni az ismerőseinek, hogy milyen páraelszívót látott Önnél. Vigyen minőséget és eleganciát a konyhájába és gyönyörködjön a Design páraelszívójában.
Szívási kapacítás: 400 m3 felett.
Árkategória: 150.000,- től
Szerelés: a Design páraleszívók - típustól függően - speciális felszerelést ígényelnek. Csak szakemberrel szereltessen be egy ilyen elszívót.

 

Mennyezetbe építhető páraelszívó (Bővebben katt ide)

  

Mennyezetbe építhető páraelszívót akkor érdemes választani, ha a konyhapultunk/főzőfelületünk felett - főleg konyhasziget esetén - nincs lehetőség falra szerelni a páraelszívót, vagy ha nem szertnénk, hogy betakarjon a látványba, ill a kilátásba. A mennyezetbe építhető páraelszívóknál 2 típust különböztetünk meg: mennyezetbe  süllyeszthető, mennyezetre szerelhető változatot. Mind két variációnál van külső - belső motorral, ill kivezetéses, vagy belsőkeringtetésü változat.
Szívási kapacitás:  620 és 1 200 m3 között /külső motor esetén 1200 -1500 m3 is lehet/
Árkategória: 400.000,- től
Szerelési tanács: A mennyezeti páraelszívóknál nagyon fontos, hogy biztonságosan lehessen a födémhez  - vagy más tartószerkezethez - rögzíteni a készüléket. Gyártók ajánlása alapján a főzőfelülettől max. 1500 mm-re javasolt beépíteni a készüléket. Állmennyezet felett, min. beépítési mélysége 220 mm! A légtechnikai csővezeték elvezetésénél ügyeljenek a minél kevesebb könyök, ív beiktatására. A belső keringtetésű mennyezetbe épített páraelszívőknál is, min 2 m-rel a készüléktől biztosítani kell a levegő kivezetését a zárt mennyezetből.

Pultba épített páraelszívó (Bővebben katt ide)

Főzőlapba épített páraleszívó (Bővebben katt ide)

 

Újdonság a főzőlapba épített, ill. a munkapultba süllyesztett ( főzőlap mögé, vagy sorolás esetén közé ), ill. a munkalapból kiemelkedő páraelszívók!

Ezek a típusok azt biztosítják, hogy közvetlen a főző edény közelében történjen az elszívás. Ezt akkor érdemes választani, ha a konyhapultunk/főzőfelületünk pl. egy sziget bútorba van építve, vagy nem szerelhető fel fali, vagy mennyezeti változat, vagy csak a design miatt ill., hogy ne takarjon be a látványba, ill a kilátásba.

A pultba építhető páraelszívóknál 3 típust különböztetünk meg: pultból kiemelkedő, a pultba épített és a főzőlapba integrált változatot. Mind három variációnál van külső - belső motorral, ill kivezetéses, vagy belsőkeringtetésü változat. A belső keringtetésű változat esetében a konyhapult lábazatában kell kialakítani a megszürt levegő kivezetését. Kivezetés változat esetében - vagy külső motoros változat esetén - a padlóban kell kialakítani a légtechnikai (gyári) csővezeték kiépítését a kültér felé.
Szívási kapacitás:  620 és 1 200 m3 között /külső motor esetén 1200 -1500 m3 is lehet/
Árkategória: 450.000,- től
Szerelési tanács: Amennyiben falhoz rögzített konyhapultba építenénk a páraelszívót, nem javasolt fölé konyhaszekrényt tervezni, felszerelni. A nem elszívott gőz károsdást okozhat a felette lévő bútorban (vagy biztosítani kell a bútor védelmet). A közismert méretű  (560*490) normál főzőlap mögé épített páraelszívók esetében a bútor mélységét növelni kell ( kb 170 -190 mm ), mert nem férnek el a készülékek egymás mögött egy 600 mm es munkalap mélységben! A főzőlapba épített páraelszívók motorja az alatta lévő szekrényben helyezkedik el, ezért pl csökkentett mélységű fiókokkal kell kalkulálni.

_____________________________________________________________________________