Design & Technik Stúdió

Blog

Miért terveztessen egyedi konyhabútort? (2.rész)

2022.09.21 08:48
Miért terveztessen egyedi konyhabútort? (2.rész)

A konyha egy lakás lelke, hiszen nemcsak főzésre használjuk, hanem közösségi tér funkciója is van. Sok család együtt étkezik benne, megbeszélik a napi ügyeket, együtt kávéznak a barátok, és a vendégek is sokszor itt foglalnak helyet. Nem mindegy tehát, hogy milyen módon öltöztetjük fel és milyen időtávban gondolkodunk, vagyis milyen konyhabútort választunk. A téma kapcsán a saját igények és a minőség jelentőségét vettük végig az előző részben.

SZABVÁNY MÉRETŰ VS. EGYEDI KONYHABÚTOR. MI A KÜLÖNBSÉG? 

 

A piacon már rengeteg kész konyhabútor sorakozik, számos szín, forma és anyag közül választhatunk. De sok esetben ezek a konyhabútorok fix méretűek, így viszonylag kevés szabadságot engednek a vásárlónak. Vannak esetek, amikor a nulláról építesz fel egy házat, és magad szabhatod meg a konyhád méreteit, ilyenkor akár kész konyhával is lehet tökéletes a helykihasználás, de a legtöbb esetben nem erről van szó. Adott egy ilyen-olyan méretű és elrendezésű helyiség, amiből szabvány bútorokkal nem mindig lehet kihozni a legtöbbet. Főleg ha kisebb méretű konyháról van szó, nagyon fontos, hogy ne maradjanak kihasználatlan területek, sarkok. Minden fontos funkciót be kell valahogy sűríteni egy pici térbe úgy, hogy még komfortos is legyen használat közben.  

 

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes konyhabútort, érdemes lehetőségeinkhez mérten összehasonlítani e két opciót. Vajon melyikkel járunk jobban: ha szabvány méretű konyhabútort veszünk vagy ha egyedit készíttetünk?  

A kérdés kapcsán azt is érdemes végig gondolni, hogy mire használjuk a konyhát. Ha valaki imád sütni-főzni, akkor gondolni kell arra, hogy legyen elegendő munkafelület, ráadásul az alapanyagoknak, edényeknek sem árt a sok tároló. De ha ritkán használjuk a főzőfelületet, inkább csak egyszerűbb ételeket dobunk össze, akkor lehet, hogy egy óriás főzőlap és a dupla sütő helyett jobban örülünk annak, ha jut hely egy bárszékekkel körberakott pultnak és egy borhűtőnek és beérjük egy kisebb „domino” főzőlappal is.  

Pl:  

Cata TD-3002 BK/A: /Link: https://webshop.dt2000.hu/Cata-TD-3002-BK-A-keramia-fozolap 

Whirlpool AKT 360/IX: /Link: https://webshop.dt2000.hu/Whirlpool-AKT-360-IX-keramia-fozolap 

Domino főzőlap

A KONYHA MÉRETEI, ADOTTSÁGAI 

Amennyiben fix méretű elemekből álló konyhabútort vásárolunk, nagyon alaposan le kell mérnünk a konyhát és minden olyan paramétert, amire elsőként nem is gondolunk (hol van a lefolyó, merre vannak a főbb konnektorok, merre nyílik az ajtó, elfér-e az összes elem stb.). Egyedi tervezésű konyhabútor esetén viszont megoldhatóvá válik a kényelmes és egyedi elrendezés. 

Sajnos a szabvány méretű bútorok esetében azt kapjuk, amit látunk, nagyon minimális a rugalmassági ráta. Amennyiben konyhánk nem szabvány méretű, falai nem merőlegesek egymásra, esetleg a fal síkját pillérek törik meg, vagy egyszerűen nekünk vannak egyedi elképzeléseink, érdemesebb egyedi konyhabútort csináltatni. 

 

PROFI SZAKÉRTŐ BEVONÁSA

 

Szabvány konyhák esetében is van lehetőség az ajánlott összeállítást egyéni elrendezésben összeszerelni. Ez esetben, sokszor kell szembesülnünk a méret kötöttségekkel. De ez össze sem hasonlítható a konyhastúdiókban elérhető tervezési szolgáltatással. Ott sokkal átfogóbb segítséget kapunk tervezés címszó alatt.  

Az egyedi konyhabútor nagy előnye, hogy egy profi szakember segít a tervezésben, aki minden olyan kérdést feltesz már a folyamat legelején, ami szükséges ahhoz, hogy maximálisan elégedettek legyünk a végeredménnyel.  

A szakértő tervező dolga, hogy az általunk elképzelt igényeink, és ötleteink mely része hasznosítható és megvalósítható a konyhánkban. Azaz, milyen téren leszünk kénytelenek kompromisszumot kötni. 

egyedi konyha_3

Sok olyan dologra gondol majd, ami neked esetleg az elején nem jut eszedbe, és csak a használat során  szembesülnél ennek-annak hiányán. És mint tudjuk, utólag módosítani egy konyán nagyon költséges mulatság. Ráadásul szükséged lesz műszaki tervekre is, hiszen a konyhabútor beépítése előtt a megfelelő helyekre kell a csatlakozási – víz, csatorna, gáz, elektromos -  pontokat kialakítani, pl. a konyhabútor elemek méretét figyelembe véve a konnektorok, vízvezetékek pontos helyét meghatározni. Egy szakértő ebben is segít, nem maradsz magadra ezekben a dolgokban. 

 

 

A KONYHABÚTOR SZEMÉLYRESZABHATÓSÁGA 

Mind egyedi, mind szabvány konyhabútor esetén kiválaszthatjuk a bútor anyagát, színét, illetve a kiválasztott anyagot akár kombinálhatjuk más anyaggal is, így még egyedibbé téve a konyhabútorunkat. Egyedibbé, de nem egyedivé, mivel a tömeggyártott, szabvány méretű konyhabútorok esetén korlátozott a személyreszabhatóság. Ha viszont terveztetjük a konyhabútort, a kialakítás terén szinte korlátlanok a lehetőságeink, például sarokszekrényekkel, bővíthető munkapulttal vagy akár egyedi formájú ajtókkal is szinesíthetjük konyhabútorunkat. Legyen a konyhánk önálló helyiség vagy nappalival egybekötött élettér, a felületek, színek, textúrák nagy választéka biztosan megoldást kínál, hogy a konyhabútorunk az otthonunk stílusos és harmonikusan illeszkedő eleme legyen. 

 

Ha úgy gondolod, hogy számodra az egyedi konyhabútor lenne a legjobb választás,keressen minket bizalommal!

Köszönjük, hogy megtisztelt figyelmével!

 

D&T2000

FOGLALJON HOZZÁNK IDŐPONTOT!D&T STÚDIÓ