Design & Technik Stúdió

Blog

Hogyan vásároljunk mosogatót? (2.rész)

mosogatók
Szűrés törlése
2022.06.13 23:01
Hogyan vásároljunk mosogatót? (2.rész)

A igényeinkhez mérten ideális mosogató kiválasztásához az előző cikkünkben már sorra vettük az anyagválasztás és a színválasztás szempontjait, ebben a részben pedig a kényelem, az elhelyezés és a megfelelő szekrény méret jelentőségét fogjuk részletezni.

Kényelem 

 

Talán elsőre, nem is jut eszünkbe, hogy kényelmi szempont szerint is meg kell, hogy vizsgáljuk a mosogató elhelyezését. Pedig ha mosogatás közben, görnyedő testtartást igényel a folyamat, akkor bizony várható a hatfájás, amit gondolom senki sem szeretne. Ahhoz, hogy a hátának a lehető legkényelmesebb legyen a munkavégzés, a következőket érdemes figyelembe venni:  

 

Tervezéskor, a konyha pult magasságát - ide van a mosogató beszerelve -, jól kell kiválasztani, mert meg kell, hogy egyezzen az ön kényelmi magasságával. Sajnos, az alap standard (85 cm) szabványok többsége nem minden ember számára kényelmes, de ha egyedi tervezésű konyhabútort választ, akkor pont az az egyik nagy előnye, hogy a magassága is az Ön igényeihez lesz igazítva. 

 

A csapból kijövő vízfolyás magassága se túl magas, se túl alacsony ne legyen. Könnyen aláférjen a magasabb edény is. A medence befoglaló méreténél fontos, hogy elférjen benne a sütő tepsi.   

 

Elhelyezés 

 

Étel előkészítéskor általában a hűtőből kivett terméket lemossa, és azt követően főzéshez feldolgozza. Ezért, próbálja meg elkerülni a főzőlap mellé történő mosogató telepítést, itt inkább hagyjon helyet az előkészítéshez. Ha túl közel kerülnek egymáshoz, a koszos víz vagy a kifröccsenő mosogatószeres víz rá, illetve belekerülhet a főzőedénybe, előkészített élelmiszerre. 

 

Tartson minimum 60 cm távolságot az álló szekrényektől, hűtőszekrénytől vagy a faltól, mert a mosogatást igen kényelmetlenné teheti, ha mondjuk a könyöke folyton ezekbe ütközik. 

 

Ne telepítse mosogatóját alacsonyan függesztett szekrény alá, mert nagyon megnehezíti a nagyobb edények mosogatását, és rálátását. 

 

Az ablak elé telepített mosogató bármennyire is jónak tűnik elsőre, - pl. hogy mosogatás közben kinézünk az ablakon -, de ilyenkor feltétlenül vegyük figyelembe az ablak nyitási irányát, alkalmanként a könnyű takaríthatóságot amit ilyen esetben sajnos sűrűbben kell elvégezni, mivel a víz oda fröccsen. A munkalap és az ablakpárkány közötti távolság is problémát jelenthet. Magas vagy fix rögzítésű csaptelep akadályozhatja az ablak nyitást! Viszont, ha valamilyen oknál fogva ragaszkodunk az ablak alatti csap elhelyezéshez, pár csaptelep gyártó már fejlesztett ki erre megoldásokat.

Blanco Eloscope

Az általunk forgalmazott Blanco márka például ajánl ilyen esetekre dönthető, vagy pultba süllyeszthető kiviteleket.

Blanco linus

De ezeknél a típusoknál az embernek számítania kell rá, hogy ezek drágább megoldások a klasszikus verzióknál. 

 

A megfelelő szekrény méret 

Weboldalunkon minden mosogató mellett megtalálja a választandó típus beépítéséhez szükséges szekrényméretet és a munkalapból a kivágási méretet. Figyelem: a csepegtető rész alatt is mindig ki kell vágni a munkalapot, mert a mosogató lehúzó bilincseit csak így tudjuk rögzíteni. A csepegtető alatti szekrény teljesen el tudja látni funkcióit, ill. lehet a csepegtető alatt a mosogatógép is (legtöbbször így van).

Kezdő háziasszonyok gyakran esnek abba a hibába, hogy a legkisebb, 1 medencés mosogatótálcát választják, mondván, hogy úgyis mindig a mosogatógépet fogják használni. De ne felejtsük el, hogy a mosogatógépekbe a nagy sütő tepsik és egyéb nagy méretű edények nem férnek bele! Ezért, célszerű a mosogatógép mellé egy nagyobb egy medencével rendelkező modellt választani, erre a képeken lévő példák mind nálunk kapható Elleci modellek. 

Elleci egymedences mosogatok

 

Reméljük újabb összefoglalónk segítségére lesz mosogató vásárlás esetén. Ha konyhabútor tervezésben/felújításban gondolkodik, akár a komplett folyamatban örömmel állunk rendelkezésére. De ha már csak a tökéletes mosogató hiányzik, akkor is keressen minket bizalommal!  

Folyt.köv.

Köszönjük, hogy megtisztelt figyelmével!

 

D&T2000

FOGLALJON HOZZÁNK IDŐPONTOT!D&T STÚDIÓ