Design & Technik Stúdió

Blog

Miért terveztessen egyedi konyhabútort? (3.rész)

2022.09.30 11:29
Miért terveztessen egyedi konyhabútort? (3.rész)

A konyha egy lakás lelke, hiszen nemcsak főzésre használjuk, hanem közösségi tér funkciója is van. Ezért érdemes időt és energiát szánni a személyre szabott kialakításra. Ebben a részben ár, időtállóság, minőség és ergonómia szempontjából vizsgáltuk a terveztetett konyhabútorokat.

MINŐSÉG ÉS IDŐTÁLLÓSÁG 

Vágás, klopfolás, darálás, mosogatás – csak néhány azok közül a műveletek közül, amelyek mind mechanikailag, mind esztétikailag rombolhatják a felületeket, szerkezeteket. 

Ha tömeggyártott bútort vásárolunk, akkor gyakran alacsony minőségű anyagokból készülő, gyengén összeszerelt bútort kapunk, ami nem bírja túl jól a mindennapi igénybevételt. Ráadásul számos esetben a bútort lapra szerelve kapjuk meg, és azt saját magunknak kell összeszerelnünk, ami magában hordozza a hibázás lehetőségét. Ezt a folyamatot is jobb hozzáértő, megfelelő szerszámokkal rendelkező, rutinos szakemberekre bízni. 

Az egyedi konyhabútor ezzel szemben garantálja a stabil, tartós és hosszú évekkel később is esztétikus megjelenésű szerkezetet. 

 

A KONYHABÚTOR ÁRA 

Első körben azt gondolnánk, hogy a szabvány méretű konyhabútorok jóval kedvezőbb áron elérhetők. Többnyire így is van egészen addig, amíg a számok mögé nem nézünk. Sokszor a szabvány bútor csak addig kedvezőbb árú amíg az alap összeállítást nézzük.  Amint az alapvetően szükséges funkciókat és tartozékokat is külön megrendeljük, már más végösszeggel szembesülünk. 

Miért terveztessen egyedi konyhabútort

Az árat nagyban befolyásolja, hogy gépesített vagy sem. Bármilyen szabvány konyhabútor árát közel megduplázza, ha beépített gépekkel együtt szeretnénk megvásárolni, és további plusz forintokat jelent bármilyen kis extra (pl: fogantyúk formája, munkalap anyaga, mosogató mérete, tárolókapacitás, zárószerkezet stb.). 

Az árat meghatározza továbbá a bútor mérete, illetve annak anyaga is, mert nem mindegy, hogy a konyhabútor MDF-ből, fenyőből, laminált forgácslapból, vagy egyéb faanyagból készül. Az áron módosíthat mindkét esetben, hogy szeretnénk-e a konyhabútorba beépített világítást, különleges mintákat vagy éppen anyagkombinációkat. 

Ha ilyen szemmel nézzük, akkor egy igényeinkhez közeledő, de sok esetben silány kialakítás közel annyiba (vagy még többe) kerül, mint egy teljesen a térre és az igényeinkre szabott egyedi, kiváló minőségű konyhabútor, amit profi szakemberek terveznek, kiviteleznek és raknak össze a mi konyhánk paraméterei szerint. 

 

 

A KONYHABÚTOR ERGONÓMIÁJA 

Az ergonómia a szó szoros értelemben a dizájnt, vagyis az ember számára hasznos tervezést jelenti. A logikus átgondolt elrendezést, a praktikus munkafolyamatokat az optimális helykihasználás mellett. Ha nem kell folyamatosan mászkálni egyik feladat helyszínétől a másikig a főzés során és kéznél van mindig minden olyan eszköz és edény, amire és ahol szükség van. Ilyen esetben a főzés amellett, hogy sokkal kevésbé fárasztó, még biztonságosabb is, mivel a fáradtságból adódó hibák vagy balesetek elkerülhetőek. 

A szabvány méretű konyhabútorok esetében is odafigyelnek a praktikus elrendezésre, viszont a legergonomikusabb elrendezést egyedi konyhabútorral lehet igazán elérni. 

Ha azt szeretnénk, hogy a konyhabútor illeszkedjen a konyhánkba, megjelenítse lakásunk stílusát, a mi igényeinkre szabottan legyen ergonomikus elrendezésű és még hosszú évekig szolgáljon családunk fontos közösségi helyszíneként, akkor érdemes egyedi konyhabútort csináltatni. 

 

Ha úgy gondolod, hogy számodra az egyedi konyhabútor lenne a legjobb választás,keressen minket bizalommal!

Köszönjük, hogy megtisztelt figyelmével!

 

D&T2000

FOGLALJON HOZZÁNK IDŐPONTOT!D&T STÚDIÓ